Open dag boerderij Wijnsma te Oldeholtwolde

Geplaatst op: 09-07-2007

Op donderdag 5 juli brachten honderden deelnemers van de Wolvergaster Fietsvierdaagse een bezoek aan het melkveebedrijf/ boerderijcamping (De Geele Bosch) van de familie Johan en Lucie Wijnsma aan te Ottersweg te Oldeholtwolde. Ook overige belangstellenden waren uitgenodigd om de koeien van dichtbij te bekijken. De kloof tussen landbouw en burger lijkt steeds groter te worden. Door ieder jaar op een andere boerderij een open dag te organiseren krijgen burgers de kans om in de stallen te kijken. De interactie maakt het voor iedereen een interessante dag. De organisatie was in handen van de PR commissie.

Om het een gezellige en leerzame dag te laten worden waren er verschillende stands met informatie over de boerderij en het platteland. De veearts had een filmpje over een keizersnee bij een poes en vertelde over de begeleiding die hij de veehouder geeft. De veevoerspecialist toonde de relatie tussen consumentenvoeding en diervoeding. Afval uit de voedingsmiddelenindustrie wordt weer benut in veevoeding. De melkrobot van De Laval was op een videoscherm te zien, wat door veel deelnemers met bewondering werd bekeken. Om de mensen de hele boerderij te laten zien, hadden we een prijsvraag; hoeveel ronde balen liggen achter de stal? Veel mensen hebben daadwerkelijk een poging gedaan om te tellen, waarvan een aantal erg dichtbij onze telling zat. De winnaar is inmiddels in het bezit van een heerlijke Edammer kaas.

De weidevogels hebben vandaag veel aandacht gekregen, zowel de Vogelwacht als de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer hadden hele mooie foto’s over vogels en over de natuur. De vogelwacht toonde nestbeschermers voor weidevogels en vertelde over de samenwerking tussen boeren en vogelbeschermers. De vereniging Agrarisch Natuurbeheer liet zien dat moderne landbouw best samen kan gaan met natuurbeheer.

De laatste stand was van de Vekabo, recreëren, kamperen en logeren op het Platteland. De deelnemende fietsers doen vaak mee aan meerdere fietstochten en reizen met caravan het hele land door. Zij hebben een goed beeld gekregen van de mogelijkheden over kamperen bij de boer.

Om de sfeer te vergroten speelden 7 dames en 1 heer vrolijke liedjes op de trekzak en stonden er oldtimer tractoren opgesteld.

Twee dagen eerder ging de fietstocht via Oldeholtwolde, Nijeholtwolde richting de westhoek.