Presentatie Gebiedsvisie ELAN Zuidoost Friesland

Geplaatst op: 14-02-2011

In Zuidoost Friesland hebben de agrarische natuurverenigingen hun handen ineengeslagen om samen een antwoord te geven op veranderende omstandigheden. Voor agrarische bedrijven zijn bedrijfstoeslagen, die vanuit het Europese landbouwbeleid worden toegekend, heel belangrijk voor hun inkomen. Bedrijfstoeslagen zijn in het verleden toegekend aan bedrijven om de melkprijsdaling op te vangen en om eisen te stellen aan de manier van produceren. Nu in Brussel wordt nagedacht over een andere verdeling en andere eisen die men aan deze gelden gaat stellen willen zij hier alvast op inspelen.

Onder de naam ELAN hebben zij een overkoepelende vereniging opgericht. De eerste opdracht die men zich stelde was het opstellen van een gebiedsvisie met als centrale vraag: wat wil en kan de agrariër bieden aan de maatschappij op het gebied van natuur, landschap, water, energie, milieu en recreatie. Dit rapport is inmiddels met behulp van Adviesbureau Eelerwoude uit Diever opgesteld. Op basis van een enquête onder alle grondeigenaren van Zuidoost Friesland is een goed beeld ontstaan waar agrariërs graag mee aan de slag willen.

De visie werd afgelopen maandagmiddag aangeboden aan Hans Konst, gedeputeerde van Fryslân, die zeer ingenomen was met dit het resultaat van deze visie. Deze feestelijke bijeenkomst vond plaats op het melkveehouderijbedrijf van de familie Nijenhuis in Ter Idzard waar de genodigden onder meer een rondleiding kregen om te zien hoe dit bedrijf aan energiebesparing doet.

De komende tijd zal alle energie van ELAN gericht zijn op het overleg met overheden en organisaties om te kijken waar de diensten die de agrariërs willen verlenen ingepast kunnen worden in regulier dan wel nieuw beleid.

Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Fryslân, kenniscoöperatie CCLB u.a., Rabobank Drachten en Burgum-de Lauwers, Rabobank Heerenveen Gorredijk en Rabobank de Stellingwerven. Dankzij hun (financiële) ondersteuning kunnen de agrariërs in Zuidoost Friesland aan de slag om samen succesvol te zijn in het landelijk gebied van Zuidoost Friesland.

Op de foto: Sippe Bron (links), voorzitter ELAN overhandigt het 1e exemplaar aan gedeputeerde Hans Konst.